Når haven står helt “nøgen” om vinteren, så ser man for alvor dens struktur. Den grundlæggende opbygning uden beplantning. Det er en god anledning til at kigge sin have efter i sømmende – og spørge sig selv om man burde ændre lidt på indretningen. Det er nu, hvor man klart ser hvad, der fungerer – og hvad der måske ikke fungerer. Det er også nu, at tiden er god til at anlægge eller ændre de større linier i haven. Så længe, der ikke er for meget frost.

En ting, som jeg hele tiden har vidst ikke fungerede optimalt i min have, var indgangspartiet. Jeg kunne ikke få det til at fungere som selvstændigt rum. “Forpladsen”, som området er blevet døbt, var et utjekket gennemgangsområde, hvor græsset ikke rigtigt ville gro. Der er forholdsvis meget slid i det område – en masse færdsel af både mennesker og dyr.

Løsningen blev, at jeg delvist klunsede nogle fliser og delvist købte nogle chaussè-sten. Selv om den kun lige er lagt – og årstiden er en udfordring, så kan jeg allerede nu fornemme, at det bliver så godt til sommer. Belægningen gjorde, at det nu ikke længere er et “rodet” gennemgangsområde, men et selvstændigt haverum. Desuden er det en velsignelse ikke at jogge rundt i halvt-råddent mudder-græs. Når bedene og de klatrende ting op ad stolper og vægge igen står i fuld flor, så bliver det fantastisk.

Tilsvarende er jeg gået i gang med have-entreen. Det duede bare ikke med græs og trædefliser, der måtte noget mere massiv belægning til. Jo mere beplantningen omkring pergolaen gror til, des mørkere vil entreen blive – og græsset ville have endnu sværere vilkår. Det er så skønt, at kunne gå ind uden at blive smurt ind i pløret græs.

Resten af haven bærer også præg af, at der endelig kom frost. Hellere nu end i næste måned, når man for alvor har sat næsen op efter forår.

Det er okay. Det er nu, hvis det skal være. Og her er overraskende meget liv. Hækken pipper og vi har konstant besøg af 20-30 skov- og gråspurve mv. Eller det vil sige, så længe deres foder automater er fyldt om med solsikkekerner og fuglekugler. De spiser en liter frø hver dag – og 4-8 kugler. Lidt frø er en god investering i livskvalitet.

Og apropros frø, så kunne jeg ikke vente længere. Auberginer og 3 forskellige slags tomater er sat i gang. Jeg har en plan om, at lave et bed mere i drivhuset – et højbed med varmekabler. Jeg forestiller mig, at det kunne være interessant, at prøve at sætte tomatplanter derud lidt tidligere end normalt. Der er opvarmet til 5-8 grader pt., men når vi kommer længere frem til april, så tænker jeg at der vil være en bedre balance mellem lys og temperatur end herinde, hvis de har varme fødder.

Før frosten kom og lagde mine Helleborus ned, fik jeg taget et par billeder af de nyeste gæster i haven. Jeg har plantet dem forholdsvist tæt på hinanden og håber, at vores bier vil sørge for lidt blandet afkom.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

... og få besked, når der er nyt på bloggen.

Du er nu tilmeldt!