Ny havedam i kolonihaven

Haverum med vand i kolonihaven

Et af projekterne her i foråret i kolonihaven var at flytte havedammen til en ny placering. Før lå den inde i “syd-bedet” – det store bed foran huset. Den nye placering er meget bedre. Den ligger nu i skøn forlængelse af terrassen, men har fået sit eget haverum. Området er adskilt fra terrasseområdet med et bed med høj beplantning – og en kant af lave takshække. Efterhånden som roserne vokser op til deres sluthøjde på 120-150 cm., vil der blive lukket mere og mere af mellem de to haverum. Og det er meningen. Man må nemlig ikke kunne overskue en her have på een gang – heller ikke en lille have som min på cirka 360 m2.

Kolonihaven eksploderer i frodighed

Cottagegarden sti i kolonihaven

God kombination af bed i kolonihavenAl det gode vejr i april og maj har betydet, at kolonihaven er skudt op fra ingenting. Fra sneklædt have til lækker frodighed på få uger. Sydbedet, som ses på billederne herover, er bedet, hvor de fleste “sol-ting” står. Jeg har generelt stadig meget sol i haven, som er sydvendt, men efterhånden, som alle de plantede træer vokser til, vil haven blive noget mere skyggefuld. Det vil over tid på indflydelse på bedenes sammensætning, da nogle ting ikke vil få sol nok, mens andre ting vil trives bedre. Sydbedet har jo fået ekstra plads til beplantning, da det forholdsvis store havebassin er flyttet. Jeg er samtidig ved at ændre farvesammensætningen i bedet ved indgangen. Jeg har i firmaet Gardening by Hall tegnet nogle forskellige bede til kunder i vinterens løb. Især den bedsammensætning, som jeg lavede til een kunde, har inspireret mig til at ændre på et af mine egne bede. Indgangsbedet er derfor under udvikling til at blive endnu mørkere med brug af farvekombinationen violetlilla, bordeaux og lyselilla. Det betyder, at nogle af de abrikos- og rosa farvede ting fra bedet kan flytte over i sydbedet.

Blåregnens første blomstring

Blåregn op ad hus i kolonihavenDen blåregn, som blev plantet op ad kolonihave-huset for 2 år siden, blomstrer endelig i år – med hele 27 blomster. Jeg er så vild begejstret for, at den er kommet rigtigt igang nu. Det tager et par år for at få væksten rigtigt igang hos blåregn, men når de først har fat, så går det stærkt. Jeg har derfor også spændt vandret wire hen over vinduerne, for at styre dens fremtidige form. Det er meningen, at den skal have en hovedgren hen over hvert vindue, så den på sigt kan smide blomsterklaser ned over vinduerne.

Klematisen på stativet til højre i billedet er en tidligt blomstrende klematis, som hedder Ballett Skirt. Den er noget, at det første, der blomstrer i min have.

På samme stativ er plantet en anden klematis, som først blomstrer senere. På den måde kan man få lang blomstring på eet og samme stativ.

Forpladsen

Et andet haverum, som jeg også har fået mere styr på i vinterens løb er “forpladsen”. Forpladsen er området foran skuret. Det drillede mig meget i starten. Det var plantet græs, som aldrig blev pænt, men var een stor mudderpøl det meste af året. Da jeg fik etableret rammerne for frugthaven i slutningen af sidste sæson, begyndte der også at komme mere form på forpladsen.

Indgang til frugthaven i kolonihavenOg jeg er helt vild med den nu. Nu er der kommet belægning på af fliser og chaussesten. Op ad skuret er der kommet et mindre bed med skyggetålende ting – klatrehortensia, klematis, bregner, løvefod og en mindre udgave af en Hortensia paniculata. Jeg har klunset en mishandlet søjletaks, som jeg prøver at få til at overleve. Lykkes det ikke, må jeg investere i en ny, for den fungerer godt på pladsen, hvor den giver “kant” og skærmere indgangen til skuret lidt. Hvis du skulle have lyst til at få nogle ideer til hvordan du kan inddele din have i haverum, så kontakt mig her.

Næste projekt – havesti

Kolonihave-huset fra frontNæste projekt i kolonihaven er denne her forfærdelige sti. Jeg havde håbet, at en græs-sti var muligt. Det var det ikke. Så tænkte jeg, at det måske ville lykkes, hvis der blev lagt træde-fliser ned. Det gjorde det heller ikke. Det vil ikke leve. Der er simpelthen for meget færdsel i vores kolonihave. Af mig i konstant bevægelse, af hunden med de store poter og af to drenge. Jeg opgiver. Problemet er, at jeg mangler fliser. Og nye fliser er ikke en mulighed. De er nødt til at have patina. Så jeg må arbejde intenst på at skaffe nogle 40×40 fliser, nogle chaussesten, der er glatte på den ene side – og marksten til belægningen i frugthaven, som jeg også er gået i stå med på grund af manglende materialer.

Frugthaven

Frugthave og drivhus i kolonihaven

Markstene skal jeg brugt til dette haverum. Frugthaven. Jeg har lagt de sten jeg har – og som ses på billedet, men mere end halvdelen af haverummet mangler stadig belægning. Sten er tunge – og når man kun kører en en Up, så når an hurtigt sin begrænsning – men det skal nok komme….

Solen skinner – og jeg vil tage min morgen the med en tur i haven….

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

... og få besked, når der er nyt på bloggen.

Du er nu tilmeldt!