Efter et hyggeligt have-kaffe-besøg hos mig gode ven Martin fra Den Unikke Have – blev jeg enig med mig selv om, at jeg måtte have mig et nyt – og større – havebassin i haven. Min farmor i England havde et fantastisk havebassin i sin have. Jeg husker det som kvadratisk, i grøn marmor, og med en siddekant rundt. Min første idé var at lave et støbt bassin, men som Martin ganske rigtigt påpegede, så var det måske smartest, at jeg bare byggede i træ – for så kunne jeg jo fortryde, hvis jeg fik en anden idé. Og det gjorde jeg nok. Rigtigt nok – i princippet. Det er også meget lettere at bygge i træ.

Jeg startede med at lege lidt med et par pinde og noget snor for at finde ud af, hvilken form bassinet skulle have. Det smarteste var at bruge en del af formen fra det eksisterende bed. Det måtte gerne være stort, men ikke alt for stort – og gerne med lidt skæve vinkler. Formen blev endeligt fastlagt en sen nat omkring midnat – i silende regn – efter at have fuldt en gæst hjem til sin egen have. Og så var det jo bare at grave ud. Der er grave 25 cm. ud under jordniveau.

Rammen blev bygget op i kraftigt træ monteret på runde stolper, der blev gravet 70 cm. ned under jordniveau – og sat i stolpebeton. Indvendigt er bassinet beklædt med tæpperester for at skåne bassinfolien for skarpe sten i jorden. Bassinfolie er noget kraftigt stads at arbejde med. Jeg vil klart anbefale, at man tager det ind i varmen inden man forsøger at lægge det på. Det hjælper utroligt meget på samarbejdsviljen, hvis det er noget varmere end 0 grader. Man er også nødt til at arbejde løbende med folder, mens man fylder vand i. Varmt vand hjælper også noget på samarbejdsviljen.
Bassinfolien blev monteret på indersiden og klemt fast med lægter, monteret på indersiden. Jeg valgte at male bassinet sort for at få det til at falde lidt mere ind i havens øvrige indretning – alting bliver knapt så markant i sort.

 

 

 

Det endelig resultat med siddekant på. Lån af ex-mand med en meget avanceret sav – og rimeligt meget tilpasning – så var kanten klar. Nu skal fiskene fra det lille bassin og springvandet bare flytte med over. Jeg skal også have lavet en lille ø, hvor frøer klatre op på – og bier kan drikke fra.

 

Et andet lille projekt, som jeg også kom til at starte på, er en hyggekrog i bedet. Jeg vil bygge pergolaen ud med et “rum”, hvor jeg kan have en bænk. Når den søde nabo kommer i weekenden, skal jeg have ham lokket til at hjælpe med at sætte to stolper ved hækken. Mellem stolperne vil jeg lave lamel-vægge af en masse lægter, som jeg har tilovers. Som belægning vil jeg bruge store marksten. Det lille nye haverum skal beklædes med noget klatrende. Mere om det en anden gang.

Lige til sidst vil jeg reklamere lidt for mit næste indlæg på Havefolket.com den 10. maj, som handler om vores nye bier i haven. De flyttede ind i weekenden – og det var helt fantastisk.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

... og få besked, når der er nyt på bloggen.

Du er nu tilmeldt!