Udarbejdelsen af en haveplan følger et fast mønster. Forud for denne fase går en havekonsultation hos kunden, hvor ønsker, behov og muligheder drøftes. Der er også målt op og blevet taget en masse fotos af grunden og huset, da man løbende får brug for at kigge på grunden og huset fra fra alle mulige vinkler.

Allerførst skal grunden og huset – og eventuelle stationære elementer tegnes ind på en målbar tegning. Afhængig af grundens størrelse kan dette ske i forskellige forhold, fx. 1:100.

Når de faste ting er tegnet ind på et A3-ark begynder den første fase med manifold-papir. Manifoldpapiret giver mulighed for at lege og tegne ovenpå lige så tosset, som man har lyst. Det er nu, at det er helt tillladt at tømme hjernen for ideer og tegne grimt. Og på slum. Cirka størrelser og placeringer. Når man tegner en haveplan, skal der være balance i haven. Det hjælper ikke, at en masse elementer placeres på den ene halvdel af grunden – mens, der ikke sker noget i havens anden halvdel. Så bliver haven uharmonisk. Der skal være balance i det hele, samtidig med, at der tages hensyn til solens retning, afskærmning, udnyttelse af hele haven etc.

De store linier anlægges først, hvorefter det bliver mere og mere detaljeret. Allerførst placeres de store elementer, fx. et skur, et drivhus, en pergola etc. Så placeres siddepladser og hyggekroge. Hvor er solen og hvornår. Hvor kan eller vil man sidde i skygge. Herefter placeres større træer, så buske og bede etc.

Når jeg er nogenlunde sikker på hvordan de forskellige elementer skal fordeles på grunden, går næste fase igang. Nu skal der tegnes pænt og præcist. Alt skal have korrekt forhold til hinanden. Der ligges et nyt manifold papir ovenpå grundplanen, der fastgøres med tape i hjørnerne, så intet rykker sig det mindste.

Undervejs i processen har jeg hele tiden listen med kundens ønsker liggende, så jeg kontinuerligt forholder mig til den stil, der ønskes og hvordan jeg vil skabe den stil. Hvor fyldt eller enkel skal haven være. Alle disse spørgsmål og svar ligger fremme, så jeg sørger for, at inddrage alle de ledetråde, som jeg har fået hos kunden.

 

Når selve stregtegningen er færdig, trækkes op med sort og der farvelægges og navnene på de forskellige træer, buske mv. skrives ind på planen.

Der medfølger en fil med fotos af havens store elementer samt gode råd til alle mine haveplaner. Den kan også indeholde forslag til materialer, en bestemt type havemøbler, krukker etc. Hvis der på planene indgår et bålsted, en pavillon, en særlig type bænk, så giver jeg også eksempler på det. Herudover indeholder filen også fotos af planens træer, buske, roser mv. – hvorfor er de valgt – hvad kunne man vælge i stedet.

Hvis du kunne tænke dig, at få lavet en haveplan, så kontakt mig her

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

... og få besked, når der er nyt på bloggen.

Du er nu tilmeldt!